PIBO

 
Het verhaal van het Provinciaal Instituut voor Biotechnisch Onderwijs (PIBO) begint in de vroege jaren ’60. De provincie Limburg richtte een Landbouwdienst op die als taak had de Bestendige Deputatie te adviseren over het landbouwbeleid in de provincie.
 
Toen Miel Smets in april 1968 lid werd van de Bestendige Deputatie kwam alles in een stroomversnelling. Op 21 oktober 1968 besliste de Provincieraad van Limburg, op zijn voorstel, om te starten met een Provinciale Landbouwschool en dit met ingang van het schooljaar 69-70. Deze nieuwe school zou onmiddellijk zijn oogappel worden. Met veel energie werd de omgeving van Tongeren verkend en een terrein aan de uitlopers van “Beukenberg” op de grens van Piringen en Tongeren werd uitgekozen. De Provinciale Landbouwschool in Zuid-Limburg ging op 1 september 1970 van start met Ir. M. Willems als directeur.
 
Een tiental jaren lang was de school gehuisvest in prefablokalen (barakken), tot op 25 juni 1977 de eerste steenlegging plaatsvond van een modern schoolgebouw. In 1980 werden de nieuwe schoolgebouwen in gebruik genomen en bouwde men ook een sporthal aan de school.
 
In 1987 kreeg de PIBO een nieuwe graduaatsafdeling Land- en Tuinbouw. De driejarige graduaatsopleiding ging van start met 53 studenten. Na een algemeen jaar konden studenten kiezen tussen akkerbouw, veeteelt, tuinbouw en marketing.
Op hetzelfde moment waren ook de nieuwe ateliers en klaslokalen in aanbouw en werd het areaal akkerland uitgebreid.
Behalve de nieuwe afdeling, telde de school ook 300 leerlingen in het middelbaar onderwijs.
 
Ook na hun opleiding probeerde de school het contact met hun oud-studenten te behouden door samenwerking op de proefvelden, dankzij stages en door naschoolse cursussen.
Meest innovatieve opleiding op het moment was echter de agro-marketing. De boeren zetten definitief de stap naar een machinale landbouw. Zeker door de ruilverkavelingen was er een noodzaak om de landbouwbedrijven op een moderne manier te runnen, rekening houdend met mogelijke afzetmarkten en innovatie.
 
Vandaag staat de school nog steeds bekend om haar drang naar innovatie.

Reacties zijn gesloten.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑